دوره 17، شماره 58 - ( 1-1402 )                   جلد 17 شماره 58 صفحات 139-124 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nouri A S, Nikkhah Sarnagh R, Jafarzadeh S. The Effect of Transsexuals' Behavioral Disorders on their Criminal Responsibility for Sexual Crimes. MLJ 2023; 17 (58) :124-139
URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1560-fa.html
نوری علی سلیم، نیکخواه سرنقی رضا، جعفرزاده سیامک. تأثیر اختلالات رفتاری ترانس سکشوال‌ها بر مسئولیت کیفری آن‌ها نسبت به جرائم جنسی. مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی. 1402; 17 (58) :124-139

URL: http://ijmedicallaw.ir/article-1-1560-fa.html


1- گروه فقه و حقوق اسلامی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.
چکیده:  
زمینه و هدف: ترانس سکشوال نوعی اختلال جنسیت است که در آن جنسیت ظاهری فردِ ترانس معارض با جنسیت درونی و واقعی اوست. به رسمیت‌شناختن جنسیت واقعی ترانس سکشوال‌ها می‌تواند ثمرات و کاربرد قابل توجه نسبت به بزه‌دیدگی و بزه‌کاری این افراد داشته باشد، به ویژه در جرائم جنسی، لذا در این تحقیق هدف نگارنده، بررسی جایگاه ترانس سکشوال‌ها در قوانین جزایی ایران و ارائه راهکارهای فقهی و حقوقی جهت کاهش تعزیر یا استثنانمودن آن‌ها از اجرای حدود در جرائم جنسی است. اهمیت و ضرورت اجرای تحقیق حاضر در این است که دستاورد آن می‌تواند توجیهی شرعی و قانونی جهت ممانعت از اعمال حدود سالب حیات، مانند لواط، باشد، لذا بحث اصلی تحقیق حاضر عبارت است از اینکه مبنا و ملاک مناسب مجازات ترانس سکشوال‌ها در جرائم جنسی چیست؟
روش: این تحقیق از نوع نظری بوده و روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی می‌باشد و روش جمع‌آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافته‌ها: جنسیت ظاهری افراد ترانس با جنسیت درونی آن‌ها مغایرت دارد، به نحوی که یک ترانس به ظاهر مرد از حیث ساختار مغزی و هورمونی و رفتار روانی و عصبی زن محسوب می‌شود. این تعارض و مغایرت، بنا بر اصول و قواعد فقهی و حقوقی می‌تواند مسقط حد باشد و ضرورت تقنین خاص در شرایط خاص را به همراه دارد، از طرفی در تغییر جنسیت نیز مراجع و قانونگذار جنسیت درونی را به رسمیت شناخته‌اند، لذا می‌توان در امور کیفری نیز جنسیت درونی را لحاظ نمود.
نتیجه‌گیری: با توجه به مغایرت جنسیت ظاهری و واقعی فرد ترانس و بنا بر اصول و قواعد فقهی و حقوقی، عدالت اقتضا دارد که حداقل در جرائم جنسیِ ترانس سکشوال‌ها، جنسیت واقعی آن‌ها ملاک قرار گیرید، چراکه این امر می‌تواند اسقاط حد و یا اعمال حداقل مجازات را به همراه داشته باشد. در انتها نیز ضمن پیشنهاد اصلاح قوانین، راهکارهایی برای نحوه اثبات ماهیت ترانس سکشوال‌ها ارائه شده است، مانند آزمایش پزشکی، صدور کارت تشخیص جنسیت واقعی، ثبت و رصد رفتار ترانس‌ها و... .

 
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1401/7/15 | پذیرش: 1401/12/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی حقوق پزشکی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Medical Law Journal

Designed & Developed by : Yektaweb